Vilka möjligheter har jag på arbetsmarknaden?

Den, och många andra frågor, kunde Rudbecksgymnasiets elever ställa under Arbetsmarknadsdagen.
- Syftet med dagen är flera: att ge eleverna insyn i arbetslivet, att vara en brobyggare mellan skola och arbetsliv och att ge eleverna möjligheten att skapa nya kontakter, säger Linda Schultz, en av arrangörerna.

Arbetsmarknadsdagen är en dag då all aktivitet på skolan kretsar kring elevernas framtida arbetsliv och en av aktiviteterna under dagen var ett rollspel. Eleverna fick sätta sig in i fyra olika elevers livssituation och utifrån deras bakgrunder, erfarenheter och examen diskutera vilka möjligheter de har på arbetsmarknaden.

Tips och råd

Men dagen innehöll mycket mer än spel. LO-förbundet fanns på plats och informerade om vad man ska tänka på när man får det första jobbet och Nyföretagarna berättade om hur man startar eget företag efter studenten. Yrkeshögskolan gav sin bild av hur det är att studera hos dem och Arbetsförmedlingen sin bild av framtidens arbetsmarknad samt hur de stöttar människor i  jobbsökandet.

Mässa för nyfikna

Under dagen fick eleverna också möjlighet att besöka Yrkesmässan, som arrangerades i Biblioteshusets stora sal. Där fanns ett 30-tal utställare som eleverna kunde ställa frågor till. Bland annat kunde de prata med en IT-tekniker, personalvetare eller ingenjör (läs mer i artikeln om Yrkesmässan). I samband med mässan fick eleverna också möjlighet att lyssna på två föreläsningar, som hölls av Kriminalvården och IDC West Sweden.

Kommunikatör

Lina Karle