Rudbeck öppnade sina dörrar för allmänheten

De röda mattorna var utrullade, marschallerna brann, musiken spelade och elever och personal öppnade sina klassrum och verkstäder för besökare.

Öppet hus på Rudbecksgymnaiset gav besökare möjligheter att ta del av livet som rudbeckare. Det var ett arrangemang som drog många besökare.

Öppet hus arrangeras varje år och som vanligt var engagemanget från elever och personal stort. Besökarna kom i en strid ström både till skolan på ön och till Smedjegatan. Som vanligt öppnade alla program upp sina klassrum och verkstäder – besökarna kunde bland annat ta del av bak i restaurangköket och skapande på Estetiska, få känna på hur det är att vara rullstolsbunden genom Vård och omsorg, ta del av Naturshowen och få en insyn i verkstadsarbete i Smedjegatans lokaler.

Skolgemensamma aktiviteter

Under Öppet hus lyfte också skolan fram de gemensamma profiler och projekt som finns på skolan. Skolans UF-företag och UF Skaraborg fanns på plats liksom Rudbecksgymnasiets populära Idrottsprofil. Därutöver fick besökarna i år möjlighet att ta del av ett internationellt torg, där skolan visade upp sin internationella profil.

- Rudbecksgymnasiet arbetar på flera olika plan med den internationella närvaron. Dels är vi en certifierad FN-skola, vilket innebär att vi har ett starkt internationellt engagemang då vi bland annat besöker årliga FN-rollspel. Dels är vi en skola som ofta åker ut i världen. På väldigt många av våra program får eleverna möjlighet att åka till andra länder – USA, Italien, Tyskland, Thailand och Afrika är enbart några av de länder vi besöker, säger Lina Karle, skolans kommunikatör.

Guidade rundturer

Nytt för i år var att skolans elever anordnade guidade rundturer mellan Rudbecksgymnasiets olika skollokaler, där besökarna fick ta del av information kring skolan samt möjlighet att ställa frågor.

- Eleverna är våra bästa ambassadörer. Det här är deras arbetsplats. Vem kan bättre berätta för besökare om vår skola än eleverna själva, kommenterar Lina Karle.

Minimässa

Ytterligare en satsning för årets Öppet hus var att det anordnades en minimässa i Smedjegatans lokaler, där en rad lokala företag och organisationer fanns närvarande för att svara på elevers frågor om arbetsmarknaden i olika branscher. Det var en satsning tänkt att skapa förståelse hos elever och föräldrar om att yrkesprogrammen i stor utsträckning leder till jobb. Det var också ett sätt att visa Rudbecksgymnasiets nära samarbete med näringslivet.

- Vi är oerhört stolta över samarbetet lokalt med företagarna. Vi som vuxna har en viktig roll att ge ungdomarna en rättvis bild av arbetsmarknaden. Dels med praktikplatser, studiebesök och representanter. Studie och–yrkesvägledning är hela skolans ansvar. Även föräldrar och andra vuxna är viktiga komponenter för ungdomarna att välja utbildning, säger Linda Schoultz, studie- och yrkesvägledare och drivande bakom arrangemanget Öppet Hus 2013.

Se bilder från Öppet hus på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Expedition