Roberto, Ojala och EU-politiker på temadag

Paolo Roberto föreläste på Rudbeck

En av Sveriges mest kända mångsysslare stod på scen, liksom en elitidrottsman. Politiker svarade på frågor och i gymnastiksalen slogs ett gäng i rullstolar om att få bollen i rätt korg. Det var bara något av allt det som hände på Rudbecksgymnasiet under vårens stora temadag.

För treorna handlade dagen mest om det stundande arbetslivet. Det stora dragplåstret för dagen var Paolo Roberto som berättade om sitt liv, sin syn på vad som är viktigt i livet och om de många fajter han tagit under livets gång. Hans råd till de elever som snart ska ge sig ut på arbetsmarknaden var:
- Man måste våga tänka nya tankar och ge sig ut på okänt vatten om man ska kunna uppnå sina drömmar.

Politikerpanel

Många fler råd

Men det fanns fler goda råd att få under dagen. Sparbanken Tidaholm pratade privatekonomi med sistaårseleverna och Arbetsförmedlingen tipsade om hur man bäst hittar en väg in på arbetsmarknaden. Och i slutet av dagen fick eleverna också ett gäng råd från politiker inför det stundande EU-valet. Rudbecksgymnasiet hade samlat representanter från samtliga av de partier som finns representerade i EU-parlamentet. Eleverna ställde frågor som Varför ska jag rösta på ditt parti? Vilka frågor är de viktigaste som EU ska besluta om? och Vad tycker du är det sämsta med ditt parti?

Elever spelade på rullstolsbasket

Peter Ojala om sitt liv

För ettorna handlade dagen om något helt annat, då Rudbecksgymnasiet för andra året i rad arrangerade Handikappidrottsdagen.
Peter Ojala, en av Sveriges främsta kälkhockey- och rullstolsinnebandyspelare, fanns på plats och föreläste för eleverna. Han berättade om olyckan som gjorde honom förlamad och vägen tillbaka till ett fungerande liv.

Fick testa att idrotta med funktionsnedsättning

Därefter fick eleverna möjlighet att testa hur det kan vara att leva och idrotta med en funktionsnedsättning. De fick spela rullstolsbasket, goalboll med förbundna ögon, skjuta utan att se och att prova på att ta sig fram med blindkäpp. Eleverna fick under dagen också möjlighet att samtala om hälsa överlag med Stefan Crona från Energy i Tidaholm.

Tvåorna ägnade dagen åt förberedelser för kommande gymnasiearbete, men fick även möjlighet att höra föreläsningen med Paolo Roberto.

Kommunikatör

Lina Karle