RL och BF på inspirationsresa till Italien

Under september åkte elever från Rudbecksgymnasiet på studieresa till Italien. På programmet stod allt från besök på en lokal matmarknad till studiebesök på en internationell Montessoriskola.

- Det är mycket under resan som har gjort intryck, kanske mest av allt det italienska sättet att leva – deras livsstil och kultur. Det har varit intressant att jämföra med vårt eget liv i Sverige, säger eleverna Lisa och Sandra.

Tredjeårseleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet brukar åka till det pastaälskande landet i syd varje år, men för första gången någonsin fick de sällskap av sina kamrater från Barn- och fritidsprogrammet.

- Fördelen med att åka tillsammans har främst varit att vi har fått en bredare upplevelse. Vi har planerat resan ihop och gjort alla aktiviteter tillsammans. Det har gjort att vi på Barn och fritid har fått tagit del av Restaurang och livsmedels aktiviteter och vice versa, säger Sandra från Barn och fritid.

- Vi har fått sett dubbelt så mycket än vad vi skulle gjort om vi hade åkt var för sig.

En vecka i matens och skolans tecken

Resan gick från Tidaholm 13 september via flyg och buss till byn Baia Domizia, några mil utanför Neapel, där elever och lärare bodde i en stugby hela veckan. Veckan bjöd sedan på en lång rad inspirerande studiebesök – i såväl Barn och fritids som Restaurang och livsmedels intressesfärer. De besökte en internationell Montessoriskola med barn i åldern 3-14, en kommunal skola liknande Rudbecksgymnasiet, en lokal matmarknad, en mozzarellafarm och en olivodling. Dessutom hann de med en heldag i Rom, med besök på bland annat Colosseum och Peterskyrkan – liksom en hel del samkväm i stugbyn.

- Veckan i Italien har verkligen gett oss möjlighet att umgås med varandra och hitta på roliga saker tillsammans, kommenterar Lisa och Sandra.

Mats Karlsson