Prisbelönt rudbeckare på nationellt FN-rollspel

För andra året i rad gick Sveriges nationella FN-rollspel av stapeln och cirka 120 gymnasielever samlades i Söderköping för att försöka förhandla sig till en bättre värld. Bland delegaterna fanns ett gäng samhällsengagerade rudbeckare och en av dem - Amanda Lindell – vann pris för bästa debatterande delegat i utskottet för mänskliga rättigheter.

SWEMUN är Svenska FN-förbundets årliga nationella FN-rollspel för gymnasieelever. För att uppmärksamma 200-årsfirandet av fred i Sverige var årets rollspelstema fred, säkerhet och nedrustning. SWEMUN 2014 invigdes med tal av Margot Wallström, som talare om sexuellt våld i konflikt och hennes erfarenheter som FN:s särskilda sändebud. Utöver prisvinnande Amanda Lindell deltog ytterligare två Rudbeckselever i rollspelet, liksom lärare Elenora Gustafsson.
- Vi har haft en fantastisk upplevelse med många och långa diskussioner angående olika resolutioner som handlade om fred och säkerhet och nedrustning. En del av resolutionerna handlade om barnsoldater och andra om sexuellt våld i konflikt och övervakning i krig mot terror, berättar Elenora Gustafsson.

Rollspelsdeltagarnas första dag gick ut på att lobba för de olika resolutionerna och tillsammans med delegater från andra länder komma överens om en resolution som sedan diskuterades i olika utskott. Under rollspelets andra dag pågick det sedan intensiva förhandlingar i de olika utskotten där delegaterna fick rösta antingen för eller emot eller avstå. Under rollspelets sista dag hade man kommit till förhandlingar i Generalförsamlingen där de resolutioner som hade gått igenom i utskotten diskuterades igen. Delegaterna fick även här tala för eller emot och sedan röstade man återigen för vilka resolutioner som skulle kunna bli verklighet.

Lina Karle
0502- 60 60 32