Matkultur i Polen fokus på resa

Under våren har elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet besökt Polen för att uppleva landest matkultur, som är en blandning av grannländernas. Besök i en saltgruva, en chokladfabrik och på koncentrationslägret Auschwitz hanns också med.

- Det var en intensiv resa med mycket fokus på mat! Matkulturen i Polen är ganska annorlunda eftersom man har lånat från grannländerna. Det är mycket korv och stuvningar, men också tydliga Italienska inslag. Eleverna fick både undersöka vad man äter och hur man äter. I Polen äter man till exempel två frukostar, berättar läraren Camilla som var med på resan.

Under resan besökte elever och lärare också en saltgruva och fick bland annat se en hel kristallkrona gjord av vanligt salt. Man besökte också en chokladfabrik och fick veta mer om landets matkultur av en lokal guide.

Att åka på studieresor utomlands är en tradition på flera av Rudbecksgymnasiets program. Vad som hamnar i fokus på resorna beror till stor del på vilket program det är som åker. För elever som går Restaurang- och livsmedelsprogrammet blir maten naturligtvis ett viktigt inslag. Men lika viktigt är det att hinna se annat i landet man besöker.

- I Krakow där vi var finns mycket som får en att tänka tillbaka till andra världskriget. Vi gick en stadsvandring och fick veta hur människor levde då kriget pågick, men också hur man lever i dagens Polen. Besöket på Auschwitz var starkt men det är viktigt att inte glömma bort det som hände där.

Camilla Hjelm