Gesällbrev - ett bevis på hantverksskicklighet

Förra veckan mottog den före detta eleven David Löwing sitt gesällbrev för sitt sista arbete på Rudbecksgymnasiet. David fick nyligen veta att han fick 4,97 av 5 möjliga poäng på sitt gesällarbete – vilket är riktigt, riktigt bra!

Elever på Hantverksprogrammet har möjlighet att avlägga gesällprov istället för att genomföra ett ”vanligt” projektarbete. Gör man ett gesällprov bedöms allt från ritning till den färdiga möbeln och poängsätts. Den som klarar provet får ett gesällbrev som är ett tecken på yrkesskicklighet. Dessutom är det en merit att ha när man söker jobb i framtiden.

David, som vann yrkes SM i möbelsnickeri under sin tid på Rudbecksgymnasiet, ritade och byggde ett skåp som sitt gesällprov. Förutom sitt gesällbrev mottog David också med ”Lilla Belöningsmedaljen”, för ett väl genomfört gesällprov, vilket är ytterligare ett tecken på hur fint hans arbete är.

Lärare på Hantverk
Andreas Gustavsson