FN-rollspel i Tidaholm

För inte så länge sedan stod ett gäng elever i talastolen i Nairobi och talade inför en internationell publik på ett stort internationellt FN-rollspel. Nu har förstaårseleverna fått känna på hur det är att arbeta i FN.
Denna gång anordades rollspelet i Tidaholm.

Rollspelet hölls i Stora salen i bibliotekshuset och arrangeras eftersom Rudbecksgymnasiet är en FN-certifierad skola.

Vad är ett FN-rollspel?

Ett FN-rollspel är, precis som det låter, ett rollspel av arbetet inom FN. Eleverna iklär sig rollen av ambassadörer från olika länder och får, utifrån det land de representerar, komma med förslag. Man debatterar om förslagen på samma sätt som sker i verkligheten och det röstas om vilka förslag som ska antas.

FN-rollspelet ger eleverna chansen att känna på hur diplomati fungerar på ett verkligt sätt. Det ger också möjlighet att sätta sig in i hur ett land resonerar i frågor och hur de olikheter som finns kan påverka samarbetet mellan länder.

Rudbecksgymnasiet är en FN-certifierad skola och arbetet med FN-rollspel är en del i skolans arbete med internationella frågor. Läs mer om detta arbete här.

Kommunikatör

Lina Karle