Esteterna på inspirationsresa till Stockholm

Esteterna styrde kosan mot Stockholm och insöp inspiration av olika slag. På schemat stod allt från revolutionskonst till djupdykning i den svenska historien och gallerirunda på Söder. På Fotografiska museet hittade de också en före detta rudbeckare.

Är man en kreativ person är inspiration nog så viktig och för Estetprogrammets elever blev resan till Stockholm en tredagarstur med många intryck. De bodde på bra på Skeppsholmens vandrarhem och dagarna var fulla av museibesök av vitt skilda slag.

Väl bemötta
De första inplanerade stoppen innehöll revolutionskonst på Kulturhuset, Medelhavsmuseet och en gallerirunda på söder, där elever och lärare blev väl bemötta av gallerirepresentanter, som kunnigt berättade om de konstverk som hängde på väggarna. I vissa fall var det till och med konstnärerna själva som tog sig tid för Rudbecksällskapet.

Stor variation på Moderna
På Moderna museet fanns det mycket att se - skilda konstnärliga tekniker, måleri, teckning, skulptur och mer moderna verk som videokonst. Eleverna såg den fasta utställningen men också Duchamp möter surrealismen och deras separatutställning med Gabriel Orozco - Natural Motion, där de också fick en guidad visning.

Stockholm i dator och hall
På Arkitekturmuseet fanns den mycket intressanta utställningen Blockholm. Det var en utställning som fanns både i datorn, där man kunde bygga upp Stockholm i spelet Minecraft, och som 3D-uppbyggd utställning i museets utställningshall.

Framgångsrik rudbeckare
Även Fotografiska museet bjöd på flera bra fotoutställningar, där före detta elev på Rudbecksgymnasiet och estetprogrammet - David Magnusson – fanns representerad.

… och mycket mer
Under Stockholmsresan hann esteterna även med en rad andra museer. På Magasin 3 kunde elever och lärare ta del av en teckningsutställning och en hel del installationskonst. Och Historiska museet bjöd på flera utställningar om Sveriges historia, från vikingar till nutid.

Lina Karle