Elever fick besök av tidigare elev - och en inblick i universitetsvärlden

Eleverna på Hantverksprogrammet fick besök av Olivia Lindgren, tidigare elev på programmet. Hon studerar idag vid Linköpings universitet, på programmet för ämneslärare inom slöjd. Hennes mål är att utbilda sig till slöjdlärare.

Olivia var elev på Rudbecksgymnaiset 2005-2008. Under sitt besök berättade hon för eleverna hur livet som univeristetsstudent är, hur studierna är upplagda, när det är hög tid att anmäla sig till bostadskön och när ansökningstiden till högskolan går ut.

- Det är aldrig försent att söka in till universitetet, säger hon.

Viktigt med motivation​

Olivia har både praktiserat och jobbat innan hon tog beslutet att studera på högskolan.

- Är man trött och inte studiemotiverad så ska man inte söka till högskolan direkt utan se till att jobba några år, fundera på vad man vill arbeta med, säger Olivia.

Har hittat rätt

Olivia fick läsa upp enstaka kurs på Kompetenscenter för att komma in på utbildningen. Hon tyckte det var svårt att veta efter gymnasiet vad hon ville bli. Att läsa på högskolan kräver ett stort eget ansvar. Gymnasiet förbereder bra för högre studier men på högskolan måste den egna drivkraften finnas. Oliva känner att hon hittat rätt, denna utbildning passar henne.

Intressant med inblick

Eleverna tyckte det var kul att få en inblick i vad tidigare studenter sysslar med samt höra om olika vägar att gå efter studenten. Tidigare har programmet fått besök av Christoffer Andersson som berättade om studier på Chalmers i Göteborg. Även Christoffer har en bakgrund från Hantverksprogrammet och läser nu till byggnadsingenjör.

Studiebesök väntar

Klassföreståndare Claes Johansson har målsättningen att utbilda

Sveriges bästa snickare. I vår kommer eleverna få mer studievägledning på schemat. Bland annat kommer det innebära studiebesök på Älvsjömässan, besök på företag inom träproduktion och designföretag samt besök på Konstfack i Stockholm och snickeriutbildning på Carl Malmstensskolan på Lidingö.

Studie- och yrkesvägledare
Linda Schultz